Jószerencsét, sziasztok!

Régóta nem jelentkeztünk, ideje lenne leírni, mik történtek azóta. A csatorna nem állt le, sőt a maga kategóriájában egyre népszerűbb.

December utolsó napján került fel a csatornára egy videó, amelyhez a nyersanyagot még szenteste délelőttjén vettük fel. Csodaszép reggel volt, az addigi fagyokhoz képest 12-14 °C-ig felment a hőmérséklet.

Különleges helyet kerestünk fel. Egy 1973 óta tartós szüneteltetés állapotában lévő, amúgy gazdátlan bányaüzembe léptünk be. Az érc kitermelő vállalat jogutód nélkül szűnt meg, ha valaki újra kitermelésbe kezdene, megveheti. De kitől?

A terület kerítése csak nyomokban található, kapu nincs. Az épületek nem egy bányaüzemre emlékeztetnek. A település lakóinak többsége sem tudja, mi is található itt pontosan.

Aztán az egyik épület mögött, mintha csak egy üres borospince lenne, feltűnik a bánya lejtősaknájának bejárata!


Koncepciónk alapvető része, ha lehet sehova sem megyünk egyedül. Ennek oka egyrészt a veszélyes ipari területek, másrészt egyszerűen fogalmunk sincs, egy-egy bejárat pontosan hol található, hogy lehet bemenni, mi a hely története, mit bányásztak ott, mire használták stb. Azonban erre most, a szűkös időkeret miatt lehetőségünk nem volt. Briski Gábor, a hely legjobb ismerője épp nem ért rá, csak telefonos segítséget tudott nyújtani. A lejtősaknán első alkalommal még nem mentünk le, egyrészt a lentről jövő gyanús, záptojás szagú gáz miatt, másrészt online segítőnk sem ajánlotta. A bejárattól lefelé figyelve különös hangokat hallottunk, amelyet sikerült a kisfilmre is rögzíteni.

Fent az erdőben - miközben a függőleges szellőző aknát hiába kerestük - megtaláltuk a régi függőleges teherakna maradványait:

Mint később kiderült, ez a tömedékelés csak látszólagos: 2 m mélyen a föld alatt biztonságos vasbeton lefedés van, az alatt az akna teljes mélységben bejárható - egészen a vízfelszínig, ugyanis kb. 30 méteres mélységtől lefelé a bánya teljesen el van árasztva, főként a közeli víztározóban felduzzasztott víznek köszönhetően. Végül - segítséggel - megtaláltuk a vízszintes, beomlott bejárathoz tartozó függőleges szellőzőt:

Itt láthatjátok az előzetes “trailer” videót:

Március 15-én végre összejött a csapat és már a megfelelő felszerelésekkel lementünk mindkét járatba:

Bányarém, 2021-07-12